Visszavonta a minisztérium a vendéglátósok szakképesítését előíró rendeletet

2021.10.13 | Gazdaság, Hírek, Szakképzés

A büféket és kisebb éttermeket hozta lehetetlen helyzetbe az innovációs minisztérium a szakképesítést előíró rendeletével, de látva a heves reakciókat, viszonylag gyorsan léptek.

Visszavonta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a szeptember elseje óta hatályban lévő miniszteri rendeletet, amely szerint szakképesítés szükséges minden hideg-meleg étel és ital, valamint cukrászati termékek készítéséhez és felszolgálásához.

A rendeletet a szakma 90 százaléka betarthatatlannak tartotta.

A szakmai szervezetekben is nagy port kavart a rendelkezés, hiszen a koronavírus-járvány munkaerő-hiányt és pénzügyi nehézségeket hagyott maga mögött a vendéglátóiparban, az új rendelet pedig közülük is a büféket és a kisebb éttermeket hozta hátrányos helyzetbe. Az elmúlt időszakot ők szenvedték meg a leginkább.

Hogy egy ilyen rendelkezés heves ellenállást váltott ki a szektorból, mindennél jobban mutatja, mekkora gond is a munkaerőhiány a vendéglátásban.

Az ITM tegnap már gyors módosítást ígért, ez jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben, és már szerdától, azaz mától érvényes. Az új rendelet szerint a cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni.

Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsokra, frissen sültekre, sült és főtt kolbászra, hurkára, virslire, füstölt vagy sült halra, lángos-, palacsintafélékre, meleg és hideg szendvicsfélékre, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítésére és kiszolgálására.

Minden, más területekre is vonatkozó újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni.

Forrás: forbes.hu 

 

Share This
X