Üdvözöljük a

EKR: a gyakorlat teszi a mestert - Az elektronikus közbeszerzés útvesztőiben igyekezett praktikus segítséget nyújtani a kamara

honlapján!

-

EKR: a gyakorlat teszi a mestert - Az elektronikus közbeszerzés útvesztőiben igyekezett praktikus segítséget nyújtani a kamara

Szerző: Czirbik Milán | 2018. április 6.

Április 15-től kötelezővé válik az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) használata. Az új módira érdemes odafigyelni, hiszen a felkészületlen ajánlattevők akár sokmilliós munkáktól eshetnek el. A minél zökkenőmentesebb átállás érdekében szervezett gyakorlati oktatást az érdeklődőknek a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az egész napos programra (melynek előadói a Nemzeti Elektronikus Közbeszerzési Szolgáltató és Tanácsadó Kft. munkatársai voltak) a résztvevők saját laptopjukkal érkeztek, és a szervezők reményei szerint hasznos gyakorlati tapasztalatokkal felvértezve távoztak a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házából.

Segít a kézikönyv (is)

 

A trénerek hangsúlyozták, hogy az közbeszerzésekre vonatkozó jogszabály nem változott, csupán a felület vált offline-ról (papír alapúról) online-ra (internetes alapúra). Az EKR-rendszer részletes bemutatása után (az eljárási menedzser segítségével) a résztvevők interaktív módon indítottak el a saját gépükön egy tárgyalásos közbeszerzési eljárást. Délelőtt az ajánlatkérés, délután pedig az ajánlattétel tudnivalóit tekintették át pontról-pontra. Nem is tehettek mást, hiszen az EKR addig nem enged továbblépni, amíg minden rubrikát ki nem töltöttünk helyesen. Fontos tudni, hogy az EKR a Chrome és/vagy a Firefox böngészőjében futtatható problémamentesen. Az EKR-be természetes személyként lehet regisztrálni, és ha huzamosabb ideig nem használjuk a programot, vagy éjszakára nem zárjuk be, akkor 6 óra elteltével a számítógép automatikusan kiléptet belőle. Elsőre talán rémisztő lehet a felület újszerűsége, a módosított metodika, ezért a felhasználókat az eligazodásban több kötetes, és 3hetente frissülő online-kézikönyv is segíti.

 

Április 15-től élesben

 

Fontos tudni, hogy a rendelkezés hátterében jogharmonizációs kényszer áll, mivel az európai uniós irányelveknek megfelelően minden tagállamnak biztosítania kell az elektronikus úton történő kommunikációt valamennyi közbeszerzési eljárásban, 2018. október 18-ig. Magyarország az EKR bevezetésével tesz eleget az erre irányuló közösségi elvárásoknak. A központi, egységes, állami elektronikus közbeszerzési rendszer célja a közbeszerzési eljárások átláthatóságának a fokozása, a tenderek gyorsabb lefolytatása, az eljárási rend egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése, valamint a közbeszerzések ellenőrzésének a támogatása. Április közepétől tehát a közbeszerzésben résztvevőknek az eljárás valamennyi szakaszában elektronikus úton kell kommunikálniuk, legyen szó az ajánlat benyújtásáról, hiánypótlásról vagy az eredmények közléséről. Az EKR-t eredetileg 2018. január 1-jén vezették volna be, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére azonban (hogy a vállalkozóknak legyen idejük felkészülni az új gyakorlatra) a jogalkotó 2018. április 15-ig elhalasztotta a rendszer bevezetését. Ez pedig mindjárt itt van.

 

Háromból három

 

Az e-közbeszerzésnek három területre kell kiterjednie: a hirdetmények feladására; a közbeszerzési dokumentumok rendelkezésre bocsátására; valamint a közbeszerzési eljárás során történő teljes körű kommunikációra. A három alkalmazási terület közül az első kettő korábban már megvalósult.  A hirdetményeket ugyanis már régóta a Közbeszerzési Hatóság által üzemeltetett EHR rendszeren keresztül elektronikus formában adják fel, illetőleg a közbeszerzési dokumentumokat is elektronikus úton kell hozzáférhetővé tenni. A harmadik alkalmazási területen előírt uniós követelmény nálunk eddig még nem valósult meg, a közbeszerzési eljárásokat ugyanis (főszabály szerint) még mindig papír alapon folytatják le. E téren eredményez lényegi változást az EKR-rendszer bevezetése, ami - eleget téve az európai uniós elvárásnak - napokon belül teljes átállást fog jelenteni a papír alapú közbeszerzésekről az elektronikus úton történő közbeszerzésekre.

 

Regisztráció a beugró

 

Az EKR április 15-től mind az ajánlatkérők, mind az ajánlattevők számára kötelező. Ez valójában egy olyan hivatalos interaktív platform (ekr.gov.hu), ahol valamennyi nyilvános közbeszerzési eljárás követhető lesz (a tesztidőszak már jó ideje tart). Az ügyfélnek elsőként regisztrálnia kell, amit a http://ekr.gov.hu/portal/kezdolap oldalon tehet meg. Ezt követően bizonyos folyamatokat ezen a felületen tud majd elindítani. Például itt jelezheti, ha az EKR kapcsán érdeklődik egy összefoglaló tájékoztató után. Sokakat érdekel, hogy az úgynevezett Tender-értesítő szolgáltatás változik-e. Jó hír számukra, hogy ez a platform továbbra is azokat a többlet szolgáltatásokat nyújtja majd, amivel a korábbi honlapok, illetve az új EKR-rendszer sem rendelkezik. Az e-mail értesítő segítségével például azonnal értesülhetünk az újonnan megjelenő kiírásokról, és külön regisztráció nélkül meg is tekinthetjük azokat. A Tender-értesítőben továbbra is megtaláljuk majd az értékhatár alatti kiírásokat, illetve a mind nagyobb számú magán jellegű beszerzési ajánlati felhívásokat. A megyei kereskedelmi és iparkamara által szervezett gyakorlati nap mintegy félszáz résztvevőjéből a többség ajánlattevőként érkezett, persze voltak közöttük ajánlatkérők is.

 

 

Petneházi Attila