Üdvözöljük a

Önismereti tréning, „keresztapákkal” - Már 16 éve szervezi a PLATO vállalkozói napokat a megyei kereskedelmi és iparkamara

honlapján!

-

Önismereti tréning, „keresztapákkal” - Már 16 éve szervezi a PLATO vállalkozói napokat a megyei kereskedelmi és iparkamara

Szerző: Czirbik Milán | 2018. április 9.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (az Enterprise Europe Network program keretében) idén nyolc, egynapos tréninget szervez (PLATO vállalkozói szakmai napok néven), melynek célja közös munka keretében biztosítani a csoportos tanulás, a tapasztalatcsere, a hálózati működés, az üzleti fejlődés és kapcsolatépítés eredményességét. A projekt a mikro- kis- és középvállalkozások tulajdonosait, vezetőit célozza, akiknek a képzését úgynevezett „keresztapa cégként” a TEVA Gyógyszergyár Zrt. és a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. egy-egy szakembere is segíti. Az első összejövetel témája az önismeret, emberismeret, egyéni preferenciák voltak.

Segíteni a piacra jutást

 

Az Enterprise Europe Network program elsődleges célja a hazai vállalkozások piacra jutásának a segítése, az ehhez szükséges készségek, képességek fejlesztése, nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodva – mondta elöljáróban Dr. Kiss András, a kamarai program házigazdája. Székelyné Szendrei Rózsa, a Tréning Centrum Magyarország vezetője ismertette a következő hónapok menetrendjét. „A mai témáink mellett idén szó lesz ebben a körben stabilitás-, változás- és energiamenedzsmentről, arról, hogy miként lehet eredményes a kommunikáció nehéz helyzetekben, beszélünk majd a stratégia gondolkodás fejlesztési lehetőségeiről, és áttekintjük az úgynevezett szituatív tárgyalástechnikákat is” - tekintett előre a szakember.

 

Mi jut eszébe a képről?

 

Már a bemutatkozás sem éppen hétköznapi módon történt; mindenkinek választania kellett a tréner által az asztalra rakott kártyák közül egy vagy több olyan képet, amiről az illető úgy gondolta, hogy valamilyen módon kapcsolódik hozzá, és alkalmas arra, hogy a bemutatkozását segítse. „A tanulás mellett kicsit megállni, megpihenni és töltődni. Ezért vagyunk ma itt” - indította útjára a képzeletbeli hólabdát a tréner, aki vélhetően nagyon is tudta, hogy milyen őszinteség-cunamit indít el a sajátos kártyaparti. Meglepően sokan fogalmaztak úgy, hogy szerintük ők megfelelő önismerettel rendelkeznek, és igazából (ha nem is mindenki mondta ki) ehhez várnak a környezetüktől egyfajta megerősítést. Szintén általános volt az a fajta vélekedés, hogy a vállalkozónak létformája az állandó pörgés, a folyamatos tanulás, és persze az sem árt, ha mindehhez egy egészséges önbizalom társul.

 

 

PLATO tréning

 Hasznos képzésen vehetnek részt a vállalkozók

 

 

Fiatalon munkaalkoholista

 

Egy huszonéves lány igencsak meglepte a közönségét azzal, hogy magát munkaalkoholistának titulálta, mire egy hatvanas férfitársa azzal tromfolt rá, hogy szerinte ma tíz fiatalból nyolc kapásból nemet mond arra, hogy kap plusz 10 ezer forintot, ha mondjuk a szabadnapján is bemegy dolgozni. A társaság tagjai közül többen azt várták a tréningtől, hogy segítsen megismertetni velük a határaikat, de olyan vélemény is elhangzott, hogy ebben a feszült világban jó lenne többet tudni a kapcsolatkezelési technikákról. Az egyik középkorú férfinek huzamosabb ideje az okoz álmatlan éjszakákat, hogy bár a munkatársai alkalmasnak tartják arra, hogy átvegye a cég irányítását, ő maga továbbra sem biztos abban, hogy képes lenne megfelelni egy ekkora kihívásnak. A PLATO-program visszatérő vendégei arról beszéltek, hogy a korábbi szakmai napokon tanult ismereteknek a felfrissítési szándéka, illetve a tréner karmikus személyisége hozta el őket ismét a kamarába.

 

„A feleségem helyretesz”

 

A résztvevők között találkoztunk olyan cégvezetővel, aki az önmenedzselés terén keres kapaszkodókat mostanság, de olyannal is, aki szerint vele minden úgy van jól, ahogy van… Egyikük viccesen így fogalmazott: szerintem a helyén van az önismeretem, vagy ha mégsem, akkor ott a feleségem, aki majd helyretesz(i). „Az önképem nem mindig találkozik a környezetemével; vajon bennem van a hiba? - tépelődött egyikük. Egy idősebb férfinek az okoz kihívást, hogy kellő empátiával viszonyuljon a cégénél dolgozó kolléganők női problémáihoz, ezért ő különösen örült annak, hogy a szakmai nap trénere maga is hölgy. A PLATO-program következő szakmai napját április 27-én rendezik a kamarában, ahol a téma a szituatív tárgyalástechnikák megismerése és gyakorlása lesz.

 

 

Petneházi Attila