Üdvözöljük a

A technika bajnokai: Országos Technikaverseny döntő Debrecenben

honlapján!

-

A technika bajnokai: Országos Technikaverseny döntő Debrecenben

Szerző: Czirbik Milán | 2018. május 15.

Május 11-12-én tartották meg Debrecenben a XIX. Technikaverseny országos döntőjét. A versenynek a Debreceni Szakképzési Centrum központja és a DSZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma szolgált helyszínül.

A Technikatanárok Országos Egyesülete minden iskolai tanévben országos tanulmányi versenyt hirdet az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói valamint a gimnáziumok azonos korcsoportba tartozó diákjai számára. A fiatalok háromfős csapatokban mérhetik össze tudásukat a három fordulóból álló versenyen. A döntőben a versenyzők egyéni feladatlapot oldanak meg, majd csapatonként egy, a témához illeszkedő munkadarabot is elkészítenek. Az idei verseny témája „A nélkülözhetetlen fémek” köré épült fel. A fémek fizikai és technológiai tulajdonságai, megmunkálásuk, felhasználási területeik és a fémipari szakmák bemutatása mellett a fémhulladékok gyűjtésének, újrahasznosításának környezeti hatásaira, a fémek és az ember kapcsolatára vonatkozó ismereteikről is számot kellett adniuk a versenyzőknek.

 

A verseny második napján a fiatalok a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében gyárlátogatáson vettek részt, a német Schaeffler-csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. új gyártócsarnokában kaphattak betekintést a gördülőcsapágyak, siklócsapágyak gyártásának és különböző motorelemek fejlesztésének világába.

 

Az Országos Technikaverseny összetett kategóriájában a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola csapata (Molnár Attila, Nagy Balázs, Virág Máté; felkészítő tanár: Seres János) állhatott fel képzeletbeli dobogó legfelső fokára, a második helyen a budapesti Németh László Gimnázium tanulói (Koller Boldizsár, Németh István, Németh Ábel; felkészítő tanár: Kovács Október) végeztek, a harmadik helyezést a szintén fővárosi Szent Korona Általános Iskola csapata (Hadadi Tamás, Gyimesi Péter, Sike Alex; felkészítő tanár: Konczné Juhász Mária) érte el.

 

A további versenykategóriák helyezettjei:

 

Egyéni verseny:

  1. helyezett: Németh Ábel (Budapesti Németh László Gimnázium, felkészítő tanár: Kovács Október).
  2. helyezett: Nagy Balázs (Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola, felkészítő tanár: Seres János)
  3. helyezett: Juhász Iván (Gyulai Implom József Általános Iskola, felkészítő tanár: Czápos Péter)

Gyakorlati csapatverseny:                                                                                              

  1. helyezett: Rákóczi Zsigmond Református Kéttannyelvű Általános Iskola és AMI, Szerencs (csapat: Köszegi Jácint, Jónás Zsombor, Fehér Bence; felkészítő tanár: Varga Gábor)
  2. helyezett: Németh László Gimnázium, Budapest (csapat: Koller Boldizsár, Németh István, Németh Ábel; felkészítő tanár: Kovács Október)
  3. helyezett: Szent Korona Általános Iskola, Budapest (csapat: Hadadi Tamás, Gyimesi Péter, Sike Alex; felkészítő tanár: Konczné Juhász Mária)

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden résztvevő diáknak ajándékcsomagot nyújtott át eredményes részvételük elismeréseként. Gratulálunk a technika ifjú bajnokainak!