Kihirdették a vállalkozások reorganizációjáról szóló törvényt

2021.06.21 | COVID-19, Gazdaság, Hírek

A koronavírus-világjárvány elleni védekezés részeként új eljárási forma jött létre, amelynek célja a vállalkozások megmentése, a felszámolások elkerülése. Jelenleg a 345/2021. (VI. 18.) Korm. rendelet szabályozza a reorganizációs eljárást. A reorganizáció gazdasági szempontok szerint lefolytatott eljárás, melynek célja a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás vagyoni, pénzügyi, fizetőképességi helyzetének javítása és ezzel továbbműködésének biztosítása.

A kormányrendelet az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk21115.pdf

Az eljárás lényege, hogy a vállalkozás 90 napos moratóriumot kap a reorganizációba bevont hitelezőktől. A folyamat a hitelezőket sem érinti kedvezőtlenül, ugyanis az eljárás alá bevont tartozások adósi tartozáselismerésnek minősülnek.

A reorganizációt a taggyűlés döntésétől függően anonim módon is le lehet folytatni, ilyenkor nem kerül feltüntetésre a cégjegyzékben. Fontos, hogy azon cég, aki határidőn belül nem tette közzé beszámolóját, nem kezdeményezhet reorganizációt.

Kizárólag a vállalkozás döntéshozó szerve határozhat a vállalkozás reorganizációjáról, a reorganizációs eljárás kezdeményezéséről.

A reorganizációs eljárás lefolytatására a Fővárosi Törvényszék rendelkezik hatáskörrel és kizárólagos illetékességgel.

Bővebb részletek az Adózóna.hu oldalán olvashatók:

https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/Kihirdettek_a_vallalkozasok_reorganizacioja_XC9GCB

Share This
X