Megalakult az egyelőre harminchárom céget tömörítő Lengyel-Magyar Kereskedelmi Kamara. A szervezet célja a két ország közötti kereskedelmi forgalom és a beruházások támogatása – közölte a kamara az MTI-vel kedden.

Az új Lengyel-Magyar Kereskedelmi Kamara a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) magyar exporttámogató szervezettel, valamint ennek lengyel megfelelőjével is együttműködik, tevékenységét a varsói magyar, valamint a budapesti lengyel nagykövetség is elősegíteni fogja – derül ki a közleményből.

Az alapítótagok között szerepelnek az olyan lengyel-magyar érdekeltségű, illetve a másik országban tevékeny cégek, mint a Cordia Polska, a Gedeon Richter Polska, a Trigranit, valamint a Nowystyl Hungary.

A kamara megalakulása alkalmából lengyel elnöke, Michal Melaniuk reményének adott hangot, hogy „az új szervezet nemcsak szorosabbá teszi a hagyományos lengyel-magyar barátságot, hanem megerősíti a kölcsönös gazdasági, beruházási kapcsolatokat is.”

Magyarország varsói nagykövete, Kovács Orsolya Zsuzsanna bizalmát fejezte ki, hogy „a koronavírus-járvány nehéz kezdeti szakaszát követően a kamara rövidesen hozzájárul a lengyel-magyar kereskedelmi csere megélenkítéséhez, hosszútávon pedig tartós partnerséget eredményez.”

A szervezet feladatai között szerepel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok népszerűsítését célzó ismeretterjesztés, elsősorban a Doing Business in Poland és a Doing Business in Hungary nevű projektek révén, továbbá a gazdasági tevékenységet elősegítő szolgáltatások ajánlása, az üzleti események szervezése, kapcsoltháló-fejlesztés, a továbbképzési programok megvalósítása is.

A közleményben rámutattak:

a lengyel-magyar kereskedelmi forgalom tavaly rekordmagas, 10,4 milliárd euró értékű volt.

Lengyelország a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak, az importban pedig harmadik helyet foglal el, mindazonáltal az utóbbi időben nem létezett semmilyen kétoldalú gazdasági együttműködési szervezet.

Felidézték: az első lengyel-magyar kamara pontosan száz évvel ezelőtt jött létre, és 1939-ig működött, a második világháború után viszont nem újította fel működését. Az 1989-es rendszerváltás után pedig nem sikerült létrehozni hasonló szervezetet, egészen mostanáig.

Forrás: https://www.vg.hu/

Share This
X