Megjelent a Közbeszerzési Hatóság gyorsjelentése 2021 első félévéről

2021.07.26 | Gazdaság, Hírek

A Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzésekért felelős autonóm államigazgatási szervként kiemelt céljának tekinti a nyilvánosság, a döntéshozók, valamint a jogalkalmazók hiteles és szakszerű tájékoztatását a hazai közbeszerzésekről. Előzőekkel összefüggésben – a Központi Statisztikai Hivatal által is akkreditált statisztikai tevékenysége keretében – a Hatóság negyedévenként kimutatást készít a hazai közbeszerzési eljárásokra vonatkozóan.

A 2021. év első félévére vonatkozó Gyorsjelentés idén a Közbeszerzési Hatóság második statisztikai kiadványa, amely átfogó képet kíván nyújtani a hazai közbeszerzések legfrissebb eredményeiről, főbb tendenciáinak alakulásáról, valamint a közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzetről. A közbeszerzési piacon tapasztalható versenyhelyzet egyik fontos mérőszáma az egyajánlatos eljárások alakulása, amely 2021 első félévében további csökkenést mutatott a korábban vizsgált időszakhoz képest.  A kiadvány szemléletesen foglalkozik kkv-szektor hazai közbeszerzésekben betöltött szerepéről. A vizsgálat szerint a kkv-szektor részesedése továbbra is jelentős; 2021 első félévben a nyertes kkv-t tartalmazó eljárások értéke nagyságrendileg 50 Mrd Ft-tal meghaladta a koronavírus-járvány előtti időszakban mért adatokat.

A „Gyorsjelentés – A magyar közbeszerzések számokban 2021. I. félév” elnevezésű kiadvány elektronikus példánya ITT olvasható.

Share This
X