Üdvözöljük a

„A cseh nem az a vállveregetős fajta” - galériával

honlapján!

-

„A cseh nem az a vállveregetős fajta” - galériával

Szerző: Czirbik Milán | 2019. május 24.

A csehországi export 40 százalékát helyi kkv-k bonyolítják, nálunk ez a szám 10 százalék.

 

Néhány nappal azután, hogy Milos Zeman cseh államfő a magyar kollégája, Áder János köztársasági elnök vendége volt Budapesten, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában Miklóssy Ferenc elnök és Dávidházy Marianna, a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá egy üzleti fórum keretében. Az ünnepi aktust Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete úgy kommentálta, hogy miközben a nagypolitikában szükség van a jó kapcsolatok ápolására, a debreceni és az ehhez hasonló mikroszintű találkozók adnak módot a feleknek egymás jobb megismerésére és esetleges konkrét üzleti megállapodások tető alá hozására.

 

Más úton indultak

 

Miklóssy Ferenc elnök köszöntőjében arról beszélt, hogy a visegrádi országok szoros együttműködése egyre inkább érezhető a gazdasági területen is, de azért tennivaló még van bőven. „A cseh barátaink annak idején más privatizációs módszert alkalmaztak, mint mi, ennek köszönhető, hogy náluk nagyon sok olyan nemzeti cég van, amelyek nemzetközi szinten is versenyképesek. A csehországi export közel 40 százalékát napjainkban már helyi kkv-k bonyolítják, nálunk ez a szám egyelőre csupán 10 százalék. A visegrádi országok közül a kereskedelmi forgalmunk az elmúlt öt évben Csehországgal nőtt a legjobban, tavaly már megközelítette a 10 milliárd eurót. Öt év alatt 60 százalékos volt a növekmény. Fontos lenne közös vállalatok létrehozása, technológiai transzferek átvétele, hogy mindkét ország termékei még versenyképesebbé váljanak a globális piaci versenyben. Ezt célozza a ma aláírandó együttműködés is” - fogalmazott.

 

Stratégiánk az oktatás

 

Póser Zoltán, az EDC Debrecen Nonprofit Kft. ügyvezetője prezentációjával egyfajta rendhagyó névjegyet nyújtott át a városról a cseh vendégeknek, hangsúlyozva, hogy bár Debrecenben csak mintegy 200 ezer ember él életvitelszerűen, a város hatását tekintve (az utazás-turizmus, a kereskedelem, a gazdaságfejlesztés, az oktatás vagy a kultúra terén) egy 3 milliós régió potenciális központjának tekinthető. „Itt még van szakképzett munkaerő, és (köszönhetően a város színes oktatási-képzési palettájának) a folyamatos utánpótlás is biztosított. Hosszú távon a város és a régió stratégiája a színvonalas, a piac igényeit szem előtt tartó oktatás. Ezzel és a hozzánk folyamatosan érkező befektetésekkel tudjuk elérni azt, hogy az itt végzett fiataljainkat itthon is tartsuk. Ide értem akár azt a több ezer külföldi diákot is, akik a Debreceni Egyetemen szereznek diplomát. Szükség lesz felkészült szakemberekre, hiszen a hagyományos iparágak mellett a járműipar, az elektronikai ipar és a szolgáltató-szektor is egyre inkább jelen van a városunkban” - mondta a szakember.

 

Tasi Sándor, a megyei önkormányzat alelnöke a megye kedvező geopolitikai adottságait emelte ki, nem titkolva el azt sem, hogy miközben Hajdú-Bihar hatalmas gyógyvízbázissal, illetve látványos turisztikai attrakciókkal rendelkezik, vidéken még mindig nagy arányban lelhető fel a képzetlen vagy alacsonyan képzett munkaerő. „Úgy is fogalmazhatnék, hogy nem kell mást tennünk, mint felvenni az ütemet, és Debrecen szélárnyékában haladva, kapcsolódni a megyeszékhely kínálta lehetőségekhez. Tennivaló van bőven, hiszen a vidéki településeken kevés a munkahely, a nagy foglalkoztató, ami főleg a Debrecentől távol eső falvakban, városokban probléma. A közlekedési infrastruktúra folyamatos javulásától ezen a téren is sokat remélünk. Egyre szorosabb az együttműködésünk az EDC Kft.-vel, hiszen meggyőződésünk, hogy a megyeszékhely és a megye többi része csak együtt érhet el számottevő sikereket” - vélte az alelnök.

 

Látványos a fejlődés

 

Juraj Chmiel nagykövet prezentációjában számszerűen ismertette a cseh-magyar gazdasági kapcsolatok alakulását, eredményeit, hangsúlyozva, hogy évről-évre látványosan fejlődik a két ország bilaterális kapcsolata. Külön kitért a Mol csehországi, és több cseh nagyvállalat magyarországi jelenlétére, hangsúlyozva, hogy mennyire hasznos lenne a visegrádi országok közötti gazdasági kapcsolatok további elmélyítése. Ehhez a stabil politikai alapok adottak. „Miközben a nagypolitikában is szükség van a jó kapcsolatok ápolására, a debreceni és az ehhez hasonló mikroszintű találkozók adnak módot a feleknek egymás jobb megismerésére és esetleges konkrét üzleti megállapodások tető alá hozására” - mondta Debrecenben a magas rangú diplomata.

 

Dávidházy Marianna bemutatta az általa vezetett Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara működését. „Szerepünk a kétoldalú kapcsolatokban arra irányul, hogy összeköttetést teremtsen a cseh és a magyar vállalkozók között. Próbáljuk feltárni azokat a lehetőségeket, amelyeket fel tudnánk ajánlani önöknek a hazai piacainkon. Igyekszünk segíteni az új piacon való eligazodásban is”.

Kolozsvári István, a prágai magyar nagykövetség tanácsosa néhány praktikus tudnivalót osztott meg a jelenlévő üzletemberekkel. - A cseh ember nem az a vállveregetős, bratyizós fajta, inkább a pragmatizmus, a kimértség és a lényegre törekvés jellemzi őket. Mindenképpen javasolt első alkalommal cseh nyelvű bemutatkozó anyaggal kopogtatni náluk, és azt sem árt tudni, hogy számukra sokkal inkább a tartalom számít, mintsem a forma. Időt kell hagyni a kapcsolat elmélyítésének, de ha sikerül, akkor megbízható és fizetőképes partnerre találunk bennük – ruházta fel útravalóval a jelenlévő vállalkozókat a cseh üzleti viszonyokat jól ismerő tanácsos.

 

Egressy Dóra, a CzehTrade budapesti irodájának vezetője elmondta, hogy bár az ő feladatuk alapvetően az exportlehetőségeket kereső cseh cégek segítése a világban, ugyanakkor az ötven kirendeltségből álló hálózatuk (mint egyfajta adatbank) azoknak a magyar vállalkozóknak is a segítségére lehet, akik cseh partnert keresnek valamilyen közös üzlet tető alá hozásához. A rendezvényen szó volt még a csehországi jogi és adózási környezetről, a cseh nemzetközi vásárokon történő bemutatkozási lehetőségekről, és konzultációra is lehetőség nyílt cseh üzletemberekkel. A fórum befejezéseként került sor a már említett együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

 

 

Petneházi Attila