Üdvözöljük a

Vállalkozói Fórum Hajdúszoboszlón

honlapján!

-

Vállalkozói Fórum Hajdúszoboszlón

Szerző: Czirbik Milán | 2019. március 5.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúszoboszlói Területi Szervezet, –mondhatni hagyományteremtő módon –, ebben az évben is meghívta a helyi vállalkozókat, cégvezetőket egy vállalkozói fórumra, amelyen többek között a város polgármesterével, Dr. Sóvágó Lászlóval oszthatták meg gondolataikat, javaslataikat.

A 2019. február 26-ai rendezvényt Mészáros Sándor, a HBKIK Hajdúszoboszlói Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében jelezte, hogy a mai fórummal együtt, immáron a harmadik rendezvényt tartja meg a kamara 2019 első két hónapjában. Sajnálattal állapította meg viszont, hogy a jelenlévő vállalkozók száma nem éri el a 40 főt, pedig a kamara minden regisztrált vállalkozás számára küldött meghívót. Nagyon kevesen tudják, hogy Hajdúszoboszlón mintegy 2.000 vállalkozás van regisztrálva a kamaránál, így ehhez viszonyítva különösen csekélynek tűnik a résztvevők száma. A helyi szervezet elnöksége már nagyon régóta nem tesz különbséget a kamarai és a nem kamarai (regisztrált) tagok között, így a kamara által szervezett fórumukon szinte mindenki térítés nélkül részt vehet! A mai rendezvény is azért került megszervezésre, hogy a vállalkozók első kézből – a város polgármesterétől – kapjanak hiteles információt a város gazdálkodásáról, 2019-ben várható beruházásairól, fejlesztési célkitűzéseiről.

 

 

Ezt követően Dr. Sóvágó László polgármester tartott tájékoztatást a jelenlévők részére. Hajdúszoboszló városa 2018. évben is eredményesen gazdálkodott, hitel felvételére nem szorult. A 2019. évi költségvetés stabil gazdálkodást biztosít a város számára, így jelentős beruházásokat, fejlesztéseket tud és fog végrehajtani ez évben is. Kiemelte, hogy az önkormányzat közel 200 M Ft összeget biztosít ebben az évben a közterületek, a hátrányosabb helyzetben lévő városrészek felújítására. A szezon megkezdése előtt átadják az új Szabadtéri Színpad, felújítják a Halasi Fekete Péter téren lévő parkot, a városi Zöldségpiacot, a Fürdő utca, Gyógyfürdő előtti parkolót. Május 1-re befejeződik a Szabadidő Park és az új Rendezvénytér kialakítása (Gábor Áron utcán), a szezon kezdetére pedig készen akarnak állni a József Attila utcán, a Csónakázó tó előtti terület megnyitásával, (óriáskerék, szökőkút, park, sétány kialakítása). Remélhetőleg a pályázati eljárások a nyáron lezárulnak, s így a szezon végén megkezdhetik a Mátyás király sétány teljes felújítását is.

 

 

A Kormány szinte minden hónapban hozzányúl valamilyen építésügyi jogszabályhoz – így kezdte tájékoztatóját Tokai-Kiss Gábor, városi főépítész. Beszélt a város településképi kézikönyvéről és az ehhez kapcsolódó rendeletről is, amely nemrég készült el, jelenleg véleményezési szakaszban van, a város honlapján elérhető. Felhívta a figyelmet az Energetikai és Hőtechnikai követelmények változására is. Míg korábban az építési engedély kiadások érvényes jogszabálynak kellett megfelelni, úgy most a lakóépületek esetében, 2020 utáni használatba vétel engedélyezése esetén zéró közeli energiafelhasználású követelménynek kell eleget tenni (a középületek esetében ez 2018-tól van így). A tájékoztatójában kitért a HÉSZ-re (Helyi Építési Szabályzat) is, amely 2016-ban készült el, azóta többször lett módosítva, és mivel ez nem egy kőbe vésett szabályzat, a kérelmek, javaslatok alapján lehetőség van a további módosításra is.