Üdvözöljük a

VR-kamionos kamarai roadshow

honlapján!

-

VR-kamionos kamarai roadshow

Szerző: Lipcsey Ágnes | 2018. október 13.

A kamara és két nagyvállalat élményt kínáló pályaorientációs napra várta a fiatalokat.

 

„A virtuálisvalóság-kamionnal igyekszünk népszerűsíteni a fiatalok körében a különféle szakmákat” - fogalmazta meg a kamarai roadshow lényegét Dr. Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára. Mint megtudtuk, szombaton az országban elsőként Debrecenbe látogatott el az a speciális kamion, amit a Schaeffler-csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. telephelyén parkoltak le, és ahol a FAG munkatársai mellett az NI Hungary Kft. robotja is várta a fiatalokat.

Csak játékosan

 

A 6-14 éves gyerekek a helyszínen olyannyira belefeledkeztek a virtuális valóságba, hogy nem volt szívünk egyiküket sem holmi újságírói kérdésekkel faggatni. Inkább csendben figyeltük, ahogy a 7 éves Nándi az óriáspuzzle-val foglalatoskodott, vagy ahogy a 14 éves Saci virtuálisan autót fényezett. A virtuális kamionban a gyerekek VR-szemüvegen keresztül nyerhettek betekintést négy szakmacsoport (építőipar, vendéglátás-idegenforgalom, járműgyártás-autóipar és kreatív szakmák) kulisszatitkaiba. Forgott a szerencsekerék, működött a festő- és fényezőszimulátor, volt gyorsasági versenyfeladat és üzemlátogatás, sőt, az NI standján még egy humanoid robottal is találkozhattak.

 

 

 

Illett a sorba

 

Szabó Péter, a FAG Magyarország Ipari Kft. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy ő maga a közelmúltban (az EuroSkills Budapest 2018. versenyen) szerzett tudomást a virtuális kamion létezéséről, ami (mint fogalmazott) remekül illik azon kezdeményezések sorába, melyek célja, hogy megismertessék és megszerettessék a szakmákat a fiatalokkal. „Ebben a kamara remek partnernek bizonyult, hiszen nélkülük most nem állhatna itt a gyárudvaron a VR-kamion. Az a helyzet, hogy az NI és mi is rengeteget pénzt és energiát ölünk a szakképzésbe, és meggyőződésünk, hogy a szakmák megszerettetéséhez élményt kell adni a fiataloknak; akár már a kisiskolásoknak is. A mostani rendezvény nem egyszeri alkalom, még sokszor lesz alkalmuk az érdeklődő diákoknak megtapasztalni azt, hogy milyen is manapság egy korszerű munkahelyi környezet. Ebben a felvilágosító munkában partnerkét tekintünk a kamarára"- tekintett előre a német tulajdonban lévő csapágyipari cég ügyvezető igazgatója.

 

További kamionokat!

 

Ábrahám László, a National Instruments Kft. ügyvezető igazgatója: Én régóta szorgalmazom (és nem pusztán a mi cégünknél), hogy a szakember-utánpótlás rendben legyen. Eddig több mint 100 millió forintot költöttünk el erre a célra; akár a mentorprogramra, akár a Debreceni Egyetemnek történt adományozásokra gondolok, ugyanis az egyértelműen látszik, hogy a fiatalok nincsenek képben. Nem igazán tudják, hogy milyen szakmák várhatnának rájuk, emiatt ők céltalanok, mi pedig nem találjuk meg azokat az embereket, akikre szükségünk van. Fontos, hogy minél előbb találkozzanak azzal, hogy mit jelent az ipar; mert ma ugye a gyárról az a közfelfogás, amit a kabaré is megfogalmazott: gyár az, aminek nagy kéménye van, és füstöl. No, ennél azért ma már kicsit másképp néz ki egy korszerű üzem. Ezt az előremutató kamarai kezdeményezést csak első lépésnek tekintem, hiszen ebben a kamionban négy szakmaterületet fednek le. Szorgalmazni fogom, hogy azok a (tipikusan magas hozzáadott értéket előállító) szakterületek, amelyek az ipar számára nagyon fontosak is kerüljenek fel egy következő kamionra.

 

 

Petneházi Attila