Üdvözöljük a

Taroltak Hajdú-Bihar megye szakmát tanuló diákjai a 12. Szakma Sztár Fesztiválon

honlapján!

-

Taroltak Hajdú-Bihar megye szakmát tanuló diákjai a 12. Szakma Sztár Fesztiválon

Szerző: Czirbik Milán | 2019. március 18.

Ünnepélyes díjátadóval zárult a 12. Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye volt. 52 szakmában, 11 szakmacsoportban összesen 232-en versengtek - köztük több külhoni magyar - a szakma legjobbjának járó címért.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a díjátadó ünnepségen arra biztatta a fiatalokat, hogy munkájuk során kövessék a technológiai változásokat. Szólt az ötéves technikumi szakképzés bevezetéséről és kiemelte, a szakoktatók anyagi megbecsülésének fontosságát, hogy jövedelmük megközelítse az ágazatra jellemző szintet.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében elmondta, a szakmák versenyének megrendezésével a pályaorientáció, a szakmunka szépségeinek megmutatása volt a cél. A Szakma Sztár Fesztiválon induló versenyzők jelentős része mentesül a szakmai vizsga alól - emelte ki.

 

Az ünnepségen köszöntötték az idei szakmák világversenyén, a WorldSkills rendezvényen Kazanban résztvevő 23 szakmában induló 25 magyar versenyzőt, illetve a 2020-ban Grazban megrendezendő EuroSkills versenyre eddig tovább jutott magyar résztvevőket. A külhoni magyar résztvevők a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága „2015. a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásának és a „2019. a külhoni magyar gyerekek éve” program keretében tiszteletbeli érmet kaptak.

 

Bejelentették, hogy a Szakma Sztár Fesztivált jövőre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen rendezi.

 

Az eseményre több mint 20 ezren látogattak ki, a résztvevők közel kétharmada vidékről, területi kamarák szervezésében érkezett a fesztiválra. A verseny sikeréhez közel 1000 közreműködő, többek között szakértők, versenyfelelősök, illetve mintegy 500 szervezet járult hozzá.

 

A Hajdú-Bihar megyei diákok ismét remekeltek, közülük többen is dobogós helyen végeztek.

 

Büszkék lehetünk a megye informatikai rendszerüzemeltető tanulóira, hiszen a szakmában a dobogó első, második és harmadik helyét is a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumának növendékei foglalták el. Hegedűs Péter, Dankai Ádám, Kálucz Miklós sikerei mellett másik első helyezettünk is született; asztalos szakmában a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája tanulója, Bundi Sándor Vendel győzött.

 

Szép sikereket ért el Kányási Sándor Martin a Berettyóújfalui SZC Veres Péter Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának épület- és szerkezetlakatos diákja, második helyezéssel, valamint Kiss Míra Barbara a Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájából, bőrdíszműves szakmában, Huszti Csaba hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő növendék a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolájából és Kiss Levente László villanyszerelő tanuló a Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából.  Az említett tanulók a dobogó harmadik fokán végeztek.

 

További sikerek születtek épületgépész technikus, festő, mázoló, tapétázó, gépgyártástechnológiai technikus, pincér és vegyész technikus szakmákban is.

 

Minden helyezettnek gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

 

Helyezés Versenyző neve Szakképesítés neve Oktató Elméleti oktatást végző (tag)iskola Gyakorlati képzőhely neve
1 Bundi Sándor Vendel Asztalos Csonka János Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája LAMFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
1 Hegedűs Péter Informatikai rendszerüzemeltető Balogh Miklós Péter Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Debreceni Szakképzési Centrum
2 Kányási Sándor Martin Épület- és szerkezetlakatos Bolgár Tamás Berettyóújfalui SZC Veres Péter Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ZOLEND Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
2 Dankai Ádám Informatikai rendszerüzemeltető Balogh Miklós Péter Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Debreceni Szakképzési Centrum
3 Kiss Míra Barbara Bőrdíszműves Hevessy Tibor Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája Debreceni Szakképzési Centrum
3 Huszti Csaba Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő Szabó László Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája ICE-STAR Szerviz Kft.
3 Kálucz Miklós Informatikai rendszerüzemeltető Balogh Miklós Péter Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Debreceni Szakképzési Centrum
3 Kiss Levente László Villanyszerelő Homonna László Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája BAUVIV Kelet-Magyarországi Villanyszerelőipari Kft.
4 Bata László Asztalos Varga László Berettyóújfalui SZC Csiha Győző Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Mező László
4 Kerti Balázs Épületgépész technikus Vincze Ferenc Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma Debreceni Szakképzési Centrum
4 Csajkos Norbert Péter Gépgyártástechnológiai technikus Kiss Imre Zoltán Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Debreceni Szakképzési Centrum
5 Horváth Zoltán Festő, mázoló, tapétázó Kovács József Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája Kovács József
5 Kocsis Krisztián Pincér Asztalos Árpád Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája NET-PIZZA Kft.
6 Molnár Dániel Vegyész technikus Kálmánczhelyiné Sípos Anikó Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnáziuma Debreceni Szakképzési Centrum
8 Csala Tamás Károly Villanyszerelő Kádár János Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája FAG Magyarország Ipari Kft.

 

 

Adatok forrása: www.mkik.hu