Új jogszabály lépett hatályba a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatók tekintetében

2021.07.29 | Hírek, Gazdaság

Az Országgyűlés 2020. május 19-én fogadta el a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény (Pftv.) módosítását – amely a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatókra vonatkozó előírást is tartalmazza – több mint egy évvel későbbi, 2021. július 16-i hatályba lépéssel. Ez a 14 hónapos időtartam megfelelő felkészülési időt biztosított a vállalkozások részére az új előírásoknak való megfelelésre, a szabályok gyakorlati alkalmazásának kidolgozására.

A használati útmutatókra vonatkozó rendelkezés a hazai fogyasztók biztonságát szolgálja, egyúttal a magyarországi forgalomban megtalálható termékek rendeltetésszerű felhasználását is segíti. A használati útmutató egyebek mellett a termék lényeges jellemzőit, figyelmeztetéseket, piktogramokat, karbantartási és tisztítási utasításokat, összeszerelési rajzokat foglalhat magába.

A korábbi előírások szerint a használati útmutató csak külön jogszabályban vagy biztonsági szabványban meghatározott termékköröknél – többek között játékoknál, villamossági termékeknél vagy egyéni védőeszközöknél – volt kötelező, azonban 2021. július 16-tól minden nem élelmiszer termékhez közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell mellékelni, hiszen jogos elvárás a vásárlók részéről, hogy a Magyarországon értékesített termékekhez magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kapjanak.

Sajnos gyakran előfordul, hogy egy-egy árucikk mellett tucatnál több nyelven megtalálható, de éppen magyarul nem érhető el az akár összeszerelésben vagy karbantartásban is eligazító leírás. Rendszerint idegen nyelven minden értékesített termék mellett van útmutató, annak lefordítása magyar nyelvre a gyártó, importőr, vagy forgalmazó feladata.

Fenntarthatósági célokat is szolgál, hogy a külön jogszabályban vagy szabványban nem nevesített termékkörökre a magyar nyelvű használati-kezelési útmutató online is kiadható. Számos vállalkozás saját weboldalán már most biztosít letöltési lehetőséget. Ha a honlapcím nem helyezhető el a csomagoláson, célszerű lehet az üzlet polcain, akár QR kód formájában tájékoztatni a vevőket az útmutató elérési helyéről.

Figyelemmel arra, hogy például dísztárgyakra és dekorációs termékekre (karácsonyfadísz, húsvéti dekoráció), háztartási papírárura és higiéniai termékekre (vattakorong, toalettpapír, papírtörlő, papír zsebkendő), háztartási eszközökre (habverő, fakanál, tányér, evőeszköz, pohár, váza, fogpiszkáló), cérnákra, írószerekre- és papírárura (gémkapocs, toll, ceruza) nem vonatkozik külön jogszabály, illetve honosított, harmonizált, vagy nemzeti szabvány sem, így a használati és kezelési útmutató megfelelőnek tekinthető, ha az a gyártó által a termékről megadott lényeges információkat tartalmazza. Ilyenek lehetnek például a termék rendeltetési célja, anyaga, mérete, fizikai tulajdonságai, (például hőállóság, rétegszám, vízállóság, törékenység, cserélhető betét tollaknál), az alkalmazott gyártástechnológiából adódó speciális tulajdonságok (például újrahasznosított, lebomló, OEKO-TEX), a termék felhasználásának korlátai, tisztítási és tárolási módja, hulladékkezelésre vonatkozó ajánlás, stb. A használatra és kezelésre vonatkozó információk megadhatók piktogramokkal és/vagy szöveges tájékoztatással.

Forrás: ITM

Share This