Mindent az ágazati bértámogatásról a Kamarában

2021.03.17 | COVID-19, Gazdaság, Hajdú-Bihar, Hírek, Kamara, kamarai szolgáltatások

Március végéig igényelhetik a cégek dolgozóik megtartása érdekében az ágazati bértámogatást.

Még két hétig kérhetik alkalmazottaik munkahelyeinek megvédése érdekében a márciusra járó ágazati bértámogatást a koronavírus-járvány miatt a közelmúltban átmeneti bezárásra kényszerült vállalkozások – erről Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tartott tájékoztatást a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) online gazdasági fórumán március 17-én.

50 milliárd forint, 120 ezer munkahely

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke köszöntőjében utalt arra, hogy a magyar Kormány (bár az anyagi lehetőségei elmaradnak az osztrák, a német vagy a francia kabinetétől) a pandémia kezdetétől fogva számos intézkedést hozott a bajba került ágazatok, cégek, vállalkozások megmentése érdekében. „Említhetném itt a jelentős mértékű munkabér-támogatásokat, az adóelengedéseket vagy éppen az újrakezdési hitelt, amelyek mind a gazdasági szereplők és általuk a munkavállalók túlélését segítik. A Kamara, a Kormány és persze a főszereplők, a vállalkozók partnersége révén csak így érhetjük el azt, hogy az áhított újranyitást a vállalkozásaink relatíve jó kondícióban érjék meg…”

Bodó Sándor is azzal kezdte előadását hogy a múlt év márciusa hatalmas fordulatot jelentett mindannyiunk életében, hiszen a COVID-járvány sokként érte az egész világot. „Amit 10 év alatt a hazai munkaerőpiacon felépítettünk (jó foglalkoztatási adatok, alacsony munkanélküliségi ráta, munkaerőpiaci tartalékok felkutatása, és így tovább), abban a járvány nagy rombolást végzett. Már a 2020. évi pandémia elején bevezettünk egy munkahelyvédelmi programot, melynek keretében minden ágazatban lehetett pályázni. Amikor kiderült, hogy nem minden ágazatot érint azonos módon a járvány, létrehoztuk a 6+3-as munkahelyteremtő programot (6 hónapig az állam, 3 hónapig pedig a munkaadó állta a foglalkoztatás költségét), vagy említhetném a K+F programot is (320 ezer forint/főre pályázhattak a cégek havonta, 3 hónapon keresztül, továbbfoglalkoztatást vállalva). Itt tartottunk tavaly nyáron” – tekintett vissza az államtitkár, hozzátéve, hogy a második hullám megmutatta, hogy ágazati bértámogatási programokra van szükség. A bértámogatás mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszerese, azaz havi bruttó 251 ezer 100 forint lehet. Cserébe a munkaadó vállalja, hogy a dolgozónak munkabért fizet, és a munkaviszonyát április 30-ig felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg.

„Az eddig megítélt támogatások 99 százaléka (előleg formájában), összesen több mint 50 milliárd forint már megérkezett a bajban lévő vállalkozásokhoz. Így közel 120 ezer munkahely megtartása válik lehetővé” – mondta a szakpolitikus, hangsúlyozva, hogy a szállásadók, a turizmus-vendéglátásban és a többi kedvezményezett ágazatban dolgozók kérvényeit 2021. április 10-ig várják a kormányhivatalok.

Jól működik a megye

Tapolcai Zoltán, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának a vezetője arról beszélt, hogy a szaktárca válságkezelését a tudatosság és a rugalmasság jellemzi, ennek köszönhető például, hogy az ágazati bértámogatásokhoz előlegként (utólagos elszámolással) juthatnak hozzá a munkaadók. „Hajdú-Bihar e tekintetben jól működik, hiszen a járvány ellenére a legdinamikusabb gazdasága megyénknek van. A legmagasabb foglalkoztatási adatokkal mi rendelkezünk, és a legalacsonyabb közfoglalkoztatási ráta is nálunk van. A mi főosztályunk a krízis idején két területen tesz lépéseket: aki most bajban van, azt próbáljuk „túléltetni”, aki pedig ezen időszakban tud fejleszteni, annak ehhez igyekszünk érdemi segítséget nyújtani. Az ágazati bértámogatási program 3 időszakra bontható: november-december, január-február és március hónapokra. Az első négy hónapra 25 olyan TEÁOR-szám van, amire be lehet adni a kérelmeket. Márciusra 31 TEÁOR-szám alapján kérhető ágazati bértámogatás. Tudnunk kell, hogy melyikbe tartozunk, és előleg formájában jön a segítség” – fogalmazott a szakember, akitől megtudtuk, hogy Hajdú-Biharban 665 foglalkoztatót és közel 5 ezer embert érint az ágazati bértámogatás. „155 ezer fő körül van a foglalkoztatotti létszám a megyében. November óta a kormányzat 2,2 milliárd forinttal segítette Hajdú-Bihar megyét, ez a korábbi uniós programok 1 évnyi keretösszegének felel meg” – emlékeztetett Tapolcai Zoltán.

Az online fórum iránt nagy érdeklődés mutatkozott a vállalkozók körében, akik a webinárium végén kérdéseiket is feltehették az előadóknak.

Petneházi Attila

Share This
X