Újabb intézkedésekkel segíti a debreceni vállalatokat az önkormányzat

2020.11.19 | COVID-19, Gazdaság, Hajdú-Bihar, Hírek, kereskedelem

A pandémia második hullámában is segítséget nyújt a debreceni önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt a nehéz helyzetbe került debreceni vállalkozásoknak. A részletekről online sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön.

Barcsa Lajos elmondta: Debrecennek foglalkoznia kell a gazdasági társaságokkal a járvány időszakában is, a város több segítséget nyújtott számukra már az első hullám alatt is, emlékeztetett az alpolgármester, akkor 7 milliárd forint támogatás elérésében segítették a debreceni vállatokat. Felidézte: tavasszal a debreceni önkormányzat, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt és tagvállalata, a Cívis Ház Zrt úgy döntött, hogy a járvány elleni védekezés miatt csak korlátozottan vagy egyáltalán nem működő üzleti bérlőik jelentős bérleti kedvezményt kérhetnek üzlethelyiségeik után.

Tavasszal több mint 230 bérlő élt az 50, illetve a 90 százalékos kedvezmény lehetőségével. A Cívis Ház Zrt eredménye emiatt 76 millió forinttal csökkent, azaz ennyi bérleti díj maradt a debreceni vállalkozásoknál annak érdekében, hogy csökkentsék a járvány okozta veszteségeket.

– Szeretnénk mi is hozzájárulni a kormányzati intézkedésekhez, segíteni a debreceni vállalatokat, hogy túléljék a pandémia második hullámát – hangsúlyozta Barcsa Lajos.

A Cívis Ház Zrt. azon helyiségbérlőinek, akik a múlt szerdán életbe lépett kormányrendeletek előírásai miatt bezárásra kényszerülnek, a bérlők kérésére legfeljebb 90 százalékos bérleti díj kedvezményt adhat. A kedvezmény november 11-től visszamenőlegesen adható.

Más bérlők kérelmére, így a kiszállítást végző vendéglátóhelyek részére is, legfeljebb 50 százalékos mértékű bérleti díj kedvezményt adhat a Cívis Ház Zrt, szintén a bérlők kérésére. A bérleti díj kedvezménynek a kezdő időpontja a kérelem benyújtása.

A bérleti díj kedvezményeket abban az esetben adják meg, ha a helyiség bérlői nyilatkozatban vállalják jelenlegi munkavállalói létszámuk megtartását.

Kocsik-Marossy Virág kiemelte: a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. többi tagvállalatát is érintik a pandémia miatt bevezetett kormányzati intézkedések.

– A tavaszi intézkedéseinkhez hasonlóan most is a munkahelyek megtartása a cél, a lakosság, a dolgozóink egészségének megóvása. Gazdasági területen pedig kulcsfontosságú a likviditásunk fenntartása, a felelős gazdálkodás – hangsúlyozta a Debreceni Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatója.

Mint ismertette, a cég november 11-én 30 napra bezárta a Hotel Lyciumot a szállodai korlátozások miatt, felfüggesztette a fürdőszolgáltatást, az Aquaticum Termal Hotel azonban nyitva marad. A társaság csoportos létszámleépítést nem tervez a bezárás ellenére sem.

Hozzátette: a városban a felszíni, közterületi parkolás ingyenes a kormányrendelet értelmében, a mélygarázsokban és a sorompóval ellátott Jászai Mari téri parkolóban azonban továbbra is fizetni kell a szolgáltatásért.

A DV Parking által üzemeltetett mélygarázsok 70-80 százalékos kihasználtsággal működnek a belvárosban, a Nagyerdei mélygarázs kihasználtsága viszont drasztikusan csökkent.

A DKV november 23-án, hétfőn üzemkezdettől módosítja a menetrendjét. Az autóbuszok, trolibuszok és villamosok tanítási szünet, munkanapi menetrend szerint közlekednek.

 Az általános iskolákat, valamint egészségügyi intézményeket és nagy foglalkoztatókat érintő járatok esetében, melyek nagyobb kihasználtsággal közlekednek a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, módosított tanítási szünet, munkanapi menetrend szerint közlekedtetik, ami azt jelenti, hogy a tanítási szünet, munkanapi menetrenden felül plusz járatokat építenek be a menetrendbe.

A társaság a tanszünet, munkanapi menetrend bevezetése után is folyamatosan figyelemmel kíséri a teljes vonalhálózaton a reggeli és délután csúcsidőszakban jelentkező utazási igényeket. Amennyiben az adott járat kihasználtsága meghaladja az 50 százalékot, úgy a törvényi előírásokat is szem előtt tartva a menetrenden felül további rásegítő járatot indítanak. 

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. kapcsán a vezérigazgató kiemelte: a lakossági felhasználás a korlátozások miatt nő, míg az egyéb – közületi – fogyasztás csökken. A központi árképzés miatt bevétel kisesést eredményez a cégnél.

Az érintett öt tagvállalatnál a bevétel kiesés 419,7 millió forint lesz, de a gondos gazdálkodás eredményeként az üzemi eredményben kevesebb, 295 millió forintos elmaradás várható. A Holding adózás előtti eredménye 2020-ban a korábban prognosztizált 913 millió forint helyett közel 1,2 milliárd forinttal fog elmaradni a tervtől.

Szerző: Dehir.hu
Fotó: Kandert Szabolcs, Dehir.hu

Share This
X