Zöld Kódex a Közbeszerzési Hatóságtól

2021.09.06 | COVID-19, Gazdaság, Hírek, Pályázatfigyelés, pályázatok, Pályázatok

A szeptember 1-jén hatályba lépett Zöld Kódex (teljes elnevezés: Környezetvédelmi Közbeszerzési Etikai Kódex) környezeti és fenntarthatósági útmutatást fogalmaz meg állami szervezetek számára.

A Kódex kiadása a hatóság áprilisban kezdődött Fenntartható Magyarországért Programjának első állomása. A Közbeszerzési Hatóság (KH) közleménye az állami szervezetek felelősségére hívja föl a figyelmet, a közbeszerzéseiken keresztül ugyanis – mint írták – példát mutathatnak, befolyásolják a gazdasági szereplők és társadalom szemléletét, magatartását. A KH ezért többek között azt várja az ajánlatkérőktől, hogy részesítsék előnyben a környezetet kevésbé terhelő ajánlatokat, eljárásaik minél kevesebb hulladékkal, széndioxid-kibocsátással, víz- és energiafelhasználással járjanak, képviseljék a fenntarthatóságot támogató szemléletmódokat. A Zöld Kódex elfogadása önkéntes, a csatlakozók vállalják, hogy az abban foglalt értékeknek, alapelveknek megfelelően járnak el. A KH kiemelt partnereként kezeli őket, biztosítja számukra a Fenntartható Magyarországért Program logójának használatát, és számít a tapasztalataikra. Ezek alapján a hatóság rendszeresen felülvizsgálja, és ha szükséges, módosítja majd a visszajelzések alapján a Zöld Kódexet.

További információ: https://www.kozbeszerzes.hu/2021/9/zold-kodexet-adott-ki-kozbeszerzesi-hatosag-cel-fenntarthatosag-erositese

 

Share This
X