Partnerségről a fehér asztal mellett

2019.11.28 | Hírek

A nagyvállalatok korrekt beszállítókat, a kisebb cégek pedig jól fizető munkákat keresnek.

Kis- és középvállalkozóként nem egyszerű feladat valamely multinacionális vállalat minősített beszállítójává válni, de akinek sikerül, az egy ilyen partnerségre hosszabb távon is nyugodt lélekkel építheti a maga, illetve a cége jövőjét – talán ez a legfontosabb üzenete annak a beszállítói roadshow-nak, amit a HBKIK a múlt évi sikeres rendezvénysorozatot követően idén is megrendezett, és amelynek záró fordulójára (Püspökladány, Hajdúböszörmény és Berettyóújfalu után) november 28-án Debrecenben került sor.

Gazdag étlapról…

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy meglehetősen gazdag „étlapot” sikerült összeállítani annak a mintegy félszáz kkv-vezetőnek, akik a roadshow debreceni állomásától remélik azt, hogy talán sikerül a 8 nagyvállalat valamelyikével partnerséget kialakítani. „A megye GDP-je és exportja folyamatosan nő, új vállalkozások jönnek létre, multik érkeznek ide, jelentős munkakultúrát és persze megélhetési lehetőséget hozva magukkal a térségünkbe. A Kamara azt szeretné, ha erre az értékláncra minél nagyobb számban sikerülne felfűzni a hajdú-bihari kkv-kat, óhatatlanul javítva ezáltal a kisebb cégek munkakultúráját és piacismeretét. Ez az egymásra találás azért is fontos, mivel jelenleg nálunk a külföldi cégek termelékenysége, hatékonysága több mint háromszorosa a hazai kkv-kénak. Van tehát hová fejlődnünk” – mondta a kamarai elnök.

Ne adják fel!

Szabó Péter, a FAG Magyarország Ipari Kft. igazgatója, a Kamara nagyvállalati tagozatának elnöke azzal folytatta, hogy egy ilyen rendezvény benyomások szerzésére, illetve kapcsolatteremtésre mindenképpen alkalmas, hiszen fontos látni azt, hogy ki milyen  elvárásokkal rendelkezik. – Ez nem úgy működik, hogy a multi akar valamit, a kicsi pedig bólogat, a hosszú távú partnerséghez több kell. Tudom, hogy magasak az elvárások (nekünk sem egyszerű beszállítani az autó-, a repülőgép- vagy akár a hadiiparba), hiszen mindenkin óriási a nyomás egyfelől a költségek csökkentése, másfelől a minőség garantálása okán. A lényeg, hogy ha nem sikerült, ne adják fel a reményt, tanuljanak, fejlesszenek és legyenek befogadóak az innovatív megoldások iránt – fogalmazott a szakember.

A lényeg ugyanaz

A rendezvényen nyolc nagy magyar és külföldi vállalat mutatkozott be. Ezek: Diehl Aviation Hungary Kft.; FAG Magyarország Ipari Kft.; HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.; Krones Hungary Kft.; MANZ Hungary Gépgyártó Kft.; Medicor Kéziműszer Zrt.; NI Hungary Kft.; Tungsram. Érdekes volt hallani, hogy a német, az amerikai vagy a magyar nagyvállalatok számára szinte szóról-szóra ugyanazok a legfontosabb szempontok, amikor a beszállítói körük bővítésén dolgoznak:minőség-ár-szállítási határidő mindenek előtt. Fontos a jó referencia, a szakmai alkalmasság, a vevőközpontú gondolkodás, a nyelvtudás, az üzleti titoktartás, és persze az, hogy mindezt egy szigorú előminősítés és/vagy audit keretében prezentálni is képes legyen a potenciális beszállító.

Tamás Szilárd, az MKIK IKT-tanácsadója a beszállítóvá válás digitális támogatásához, az ehhez elérhető pályázatok és források megismeréséhez ajánlotta fel az ingyenes kamarai segítségeet a vállalkozók számára, akik kétoldalú megbeszéléseket folytathattak a nyolc nagyvállalat képviselőivel.

Petneházi Attila

Share This
X